dijous, 16 de juny del 2016

COCAÍNA EN FLOR, una sensació que no s'oblida





Durant vuit dècades, la marca de Perfums Parera fou líder arreu l'estat espanyol dins el sector de perfumeria i cosmètica. La història començà a Badalona a principis dels anys 1910, quan Joan Parera Casanovas fundà l'empresa en un local del carrer de Sant Pere. Pocs anys més tard, traslladà el negoci al carrer Arnús, on instal·là la fàbrica i les oficines.

Can Parera, com era coneguda popularment, fabricà una gamma de productes molt variada. Sens dubte, però, el seu producte estrella fou VARÓN DANDY, un nom tan mític com pot ser el de l'Anís del Mono, negoci fundat també per un badaloní. La fragància de Varón Dandy fou creada el mateix any de la fundació de l'empresa, i esdevingué la primera i única fragància masculina a Espanya durant molt de temps. Els anys 1970 marcaren el punt àlgid de les vendes: en aquella època Parera arribà a produir 2,5 milions de litres, en contraposició als 10.000 que elaborava en la dècada del 1920. Avui dia encara es comercialitza, si bé ja no pertany a Perfums Parera (l'any 1990 el producte va passar al grup Benckisser, quan aquest comprà l'empresa Parera, i més tard a Cosmètics Astor)

Si Varón Dandy es convertí en la fragància masculina per antonomàsia, la femenina fou COCAÍNA EN FLOR, que la mateixa casa Parera llançà al mercat el1933 i que perdurà, pel que he pogut esbrinar, fins als anys 1950.




La campanya publicitària creada entorn de Cocaína en Flor fou extraordinària, gairebé sense precedents a l'època. Fins aleshores, mai un perfum s'havia anunciat tant i de manera tan exquisida. Els grans diaris -com ABC i La Vanguardia- no foren els únics a anunciar-lo. També ho feren revistes il·lustrades com Mundo GràficoEstampa o bé Lecturas.




Els epítets que es dedicaven a Cocaína en flor i les virtuts que se li atribuïen eren molts diversos. El més utilitzat era el de "perfume misterioso cuyo nombre responde a efectos desconocidos". Tanmateix, n'hi havia d'altres: "perfume fino... pero persistente, suave... pero malicioso, es materia... pero tiene alma"; "un perfume que hechiza, que enloquece, que embriaga"; "un misterio que se esfuma, un perfume que persiste, una sensación que no se olvida". 




Els anuncis anaven, sobretot, adreçats a la dona moderna, culta, cosmopolita, de classe social benestant, com reflexen algunes de les models utilitzades pel fotògraf Josep Masana, que dissenyà diversos cartells publicitaris per a la promoció de la fragància. 




En alguns anuncis s'especificava que el perfum no contenia droga, tot i que el consum de cocaïna ja era habitual en aquella època. I si bé estava prohibit, no era mal vist -ni molt menys- per tothom.




Els flascons que contenien Cocaína en flor eren, així mateix, d'un gust exquisit, tant els originals, més clàssics, com els posteriors, més agosarats.



Ara bé, quina olor feia la fragància? Sembla ser que a falguera aromàtica.




La propaganda de Cocaina en flor no es limità a la premsa. De bell antuvi, també fou present a la ràdio, mitjançant un tango escrit i musicat per Josep Mestres, i cantat per Carmelita Aubert amb l'acompanyament del conjunt Ventura y sus Bohemios. La lletra feia així (i a sota de tot trobareu l'enllaç per poder-la escoltar): 


Quiero vivir por él
Gozo pensar en ti,
Eres, perfume, la más bella poesía
Lleva tu aroma la valentía del placer.
Dime, que yo sabré
Todo tu ardor sentir,
Es optimismo y el estar es alegría
Es el bautismo del gozar y del querer.

“Cocaína en flor”, perfume de amor
“Cocaína en flor”, tu aroma es ardor,
Es un perfume persistente
Es un misterio complaciente.
“Cocaína en flor”, ensueño de amor
“Cocaína en flor”, es embriagador,
En la nostalgia de la vida
Vencerá siempre, con “Cocaína en flor”.

Día feliz aquel
En que tu olor sentí,
Estremecióse de placer mi alma entera
Y entre mis venas, el delirio del querer.
Desde que tú poder
Dueño se hizo de mí,
Me siento libre, valerosa y deseada
Me siento alegre, confiada y más mujer.

(Recitat com a publicitat)
El moderno Super Perfume “Cocaína en flor”
Es un incentivo en el arte femenino de agradar,
Dentro de un ambiente de gusto depurado
De hechizo, de suavidad, de distinción...

Eres el gran poder
Eres el más sutil,
Eres, perfume, la más bella poesía
Con su alegría y la malicia del placer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada